Вратичката, от която се възползва “Възраждане  Партията на Костадин Костадинов продължава

...
Вратичката, от която се възползва “Възраждане  Партията на Костадин Костадинов продължава
Коментари Харесай

Законно искане или парцал: Ще го бъде ли референдумът на “Възраждане” против еврото?

Вратичката, от която се възползва “Възраждане ” 

 

Партията на Костадин Костадинов продължава настойчиво да упорства, че референдумът против еврото е изцяло законен, а зад него стоят гласовете на над 400 хиляди гласоподаватели, каквито са условията по закон. Основният претекст на възобновление да упрекват правната комисия в противозаконни дейности и да са подготвени да сезират Конституционния съд и да търсят позицията на президента Румен Радев е неналичието на съответен период, който да дефинира по кое време тъкмо би трябвало да бъде признато еврото. 

Казано другояче - съгласно “Възраждане ” няма оборване на интернационален контракт и претекстовете са несъстоятелни. 

 

Какво споделят политиците в пленарна зала?

 

“За да се разгласи референдумът за противозаконен, макар че въобще не може да се приказва за противоконституционност, само може да има полемика дали дава отговор на Закона за референдумите. Гражданите не могат да се питат по въпроси, които към този момент са уредени в интернационалните контракти, по които България е страна. Само че България не е утвърдила контракт, в който срокът страната да влезе в Еврозоната не е разказан, изясни претендентът за кмет на София от “Възраждане ” Деян Николов. 

 

Адв. Петър Петров от редиците на Костадин Костадинов, стартира да се провиква и да тропа по банката, обвинявайки ръководителя на правна комисия Стою Стоев, че предлага на народните представители да гласоподават “парцал ”:

 

“Това отчет ли е, господин ръководител, не ви ли е позор да го подпишете? Как може едно изречение да съставлява претекстове от план на решение на водещата комисия? Защо не обяснихте, че в този отчет, който е направен и подписан от ръководителя на комисията, на двамата преподаватели по конституционно право, един от които е парламентарен арбитър, му е обещано едно изречение, единствено и само тъй като и двамата са „ за “ референдума, и е обещано едно изречение в този отчет. Това отчет ли е, господин ръководител? Не ви ли е позор да го подпишете? Не ви ли е позор да предложите едно изречение претекстове към проекторешение на Народното събрание? И вие сте ми ръководител на правната комисия! Добре, че ще има ротация. С горделивост ще се веселя, че ще има различен ръководител на правна комисия! Не ви е позор този парцал да ни го оферирате да гласуваме. И да излизате тук и да ни говорите кое е законосъобразно “, разгневи се Петров.

 

Микрофонът му беше изключен, откакто председателстващата съвещанието Росица Кирова не съумя да го прекъсне. 

 

“Г-жо Рангелова, Защо не кажете, че всички приказват, че въпросът е незаконосъобразен и нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд – нито тези от ГЕРБ, нито тези от Политическа партия! Ще го сезираме ние от “Възраждане ”, ядоса се Петров. 

Георг Георгиев от ГЕРБ провидя предумисъл в повдигането на тематиката тъкмо в този миг.

“Защо оферирате този референдум в този момент, когато ще би трябвало да се организира дружно с локалните избори. Няма да кажа, че сте го създали преднамерено, само че дано се придържаме към всички правила на демокрацията “, хвърли обвиняване той.

 

Според Костадин Костадинов обаче това е неистина: 

 

“Миналата година бяха изборите на 14 ноември. На 16 ноември отправихме питане към вас дали бихте ни подкрепили за референдум, вие отказахте. Ако се бяхте съгласили, щеше да се е провел от дълго време. Не говорете неистини ”, отсече Костадинов.

 

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ се намеси и съобщи, че не е редно в директната народна власт малцинството да има тежест над болшинството.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР